De eenvoudigste manier om dure reparaties aan uw CNC-machine te voorkomen en geen leverdata te missen, is door regelmatig preventief onderhoud uit te voeren. "Tot 40% van het reparatiewerk dat ik tegenkom, had door preventief onderhoud kunnen worden voorkomen", zegt Darryl Hardt, assisent-manager van de servicetraining voor DN Solutions, voorheen Doosan Machine Tools America. "Maar strakke productieschema's kunnen het moeilijk maken om tijd te vinden om de preventieve onderhoud-serviceschema's te volgen zoals beschreven staat in de handleiding".

Daarom heeft DN Solutions een systeem ontwikkeld dat veel van de voordelen van preventief onderhoud biedt en tegelijkertijd past in de realiteit van de dagelijkse werkzaamheden. Dit noemen we het '6 F-programma' voor Fluids, Filters, Fans, Function, Foundation en Fatique.

Het 6 F-programma

"Het 6 F-programma is voornamelijk gebaseerd op dagelijkse observatie, gezond verstand en het reageren op kleine situaties voordat het grote incidenten worden, waarbij je het machineproces moet onderbreken om het te repareren", zei Darryl. Er zijn verschillende 6 F-programma's voor horizontale draaibanken en verticale bewerkingscentra, maar hier zetten we voor u de algemene principes uiteen.Doosan preventief onderhoud 6 F-programma

Fluids | Vloeistoffen

Vloeistofniveau's, vloeistofzuiverheid en vloeistofveroudering spelen een dynamische rol bij de betrouwbaarheid van de werking van de machine. Vloeistoffen omvatten, maar zijn niet beperkt tot: hydraulische olie, smeerolie, transmissie olie, koelmachine olie, luchtolie, vet en soortgelijke oliën. 

Tip van Darryl: "Als iets verbrand of muf ruikt wanneer je naar de machine loopt, moet een deel van de vloeistoffen mogelijk worden vervangen."

Filters

Filters moeten niet alleen worden schoongemaakt, ze moeten ook vrij en intact zijn. Een gescheurd of beschadigd filter zal verontreinigende stoffen in de lucht of olie toelaten, en verstopte filters zullen de doorstroming beperken, wat resulteert in een defect.

Tip van Darryl: "Filters die verstopt zijn met vuil, kunnen het onderdeel verstikken. Gebruik ook het juiste filter. Geïmproviseerde filters kunnen te grote gaten hebben, waardoor verontreinigingen het binnenwerk kunnen binnendringen."

Fans | Ventilatoren

Ventilatoren moeten niet alleen werken, ze moetn ook worden schoongemaakt. Ze moeten ook onbelemmerd en intact zijn. Een defecte, geblokeerde of vervuilde ventilator beperkt de luchtstroom naar gebieden die deze nodig hebben voor koeling.

Tip van Darryl: "Door componenten op de juiste temperatuur te houden, wordt hun efficiëntie verbeterd en wordt slijtage verminderd. Een kapotte ventilator kan bijdragen aan het voortijdig falen van een dure servomotor."

Function | Functionaliteit

De meeste items staan op een machine omdat ze nodig zijn. Verwijder nooit items, vooral die met betrekking tot veiligheid.

Tip van Darryl: "Er zijn overal op de machine knoppen die functies bieden die helpen bij het bedienen van de machine. Als u op een knop drukt en deze niet werkt, moet deze worden gecontroleerd. Als het een keer niet goed werkt, is het een afwijking. Bij twee keer rarigheid en bij drie keer is het een probleem.

Foundation | Fundament

Alle machines zullen zich in hun fundering 'nestelen'. Na verloop van tijd kan het niveau van de machine veranderen. Door crashes en trillingen kan een machine gaan "lopen" als deze niet goed is verankerd met de vloer.

Tip van Darryl: "De volledige geometrie van het snijgebied is gebaseerd op het feit dat de machine waterpas en parallel is. Kleine variaties in de fundering manifesteren zich als grote afwijkingen in de snijnauwkeurigheid. Overweeg om uw machine na een paar weken te controleren en opnieuw waterpas te stellen. Doe dit ook elke keer als u preventief onderhoud uitvoert."

Fatique | Veel gebruikt 

Een versleten machine loopt niet goed. Kleine problemen, zoals een versleten of beschadigd onderdeel, kan leiden tot grote dure kogelomloopspindels en reparaties aan de LM-geleider als ze niet worden aangepakt. Distributieriemen en aandrijfriemen die versleten zijn, maar 'nog wel even doorkunnen', maken van een eenvoudige vervangingsklus een tijdrovende en kostbare reparatie. 

Tip van Darryl: "Als de kwaliteit van een O-ring verslechtert, kan het zijn dat er hydraulische vloeistof lekt. Het vervangen van de O-ringen is een no-brainer. Maar als je nog een stapje verder gaat en nadenkt over de zuigerafdichtingen in de machine, zul je misschien merken dat het vervangen van de cilinder resulteert in de druk die hij behoort te hebben, wat de functionaliteit ten goede komt."

Niet zo geliefd, maar o zo belangrijk

Er zijn maar weinig operators die genieten van preventief onderhoud, maar als u dit negeert, kunt uw machine (oftewel uw geldmaker) in storing raken en niet meer inzetbaar zijn. Het snel uitvoeren van reparaties en alleen aandacht besteden aan dingen zichtbaar aan de oppervlakte en niet nadenken over wat er aan de binnenkant van een component gebeurt, leidt tot storingen en een domino-effect op andere functies van uw draaibank en/of freesmachine.

Vervangt het gebruik van het 6 F-programma het volgen van de preventieve onderhoudsschema's zoals beschreven in de handleiding die bij uw machine is geleverd? "Natuurlijk niet", zei Darryl. "Maar het zal je een kans geven om je machine in bedrijf te houden. En een dagelijks preventief onderhouds-bewustzijn kan je er zelfs toebrengen die handleiding tevoorschijn te halen en er af en toe naar te kijken."

Bij Dormac kunt u ook een onderhoudsabonnement afsluiten!

Kunnen wij u helpen met preventief onderhoud?

Wilt u meer weten over de verschillende 6 F-programma's, een onderhoudsabonnement, of heeft u een andere servicevraag over een Doosan machine? Neemt u dan contact met ons op door op onderstaande knop te klikken. Wij helpen u graag!

Neem contact op voor informatie en advies

Op onze pagina 'Service en Onderhoud' kunt u meer informatie vinden over de mogelijkheden die het serviceteam van Dormac u kan bieden. Via onderstaande knop leest u hier alles over. 

Service & Onderhoud