Artikel uit Metaal en Techniek, november 2016

EG Engineering ontwikkelt en levert kogelkranen (afsluiters) voor de petrochemie, chemie, en gasindustrie. Ondanks minder gunstige marktomstandigheden in de olie- en gasindustrie, weet het bedrijf 

zich met de complete producten en strakke levertijden in deze markt te onderscheiden. Daarvoor heeft het ingenieursbureau ondermeer haar eigen toeleverancier overgenomen en geleidelijk aan de productie naar een efficiënter niveau getild. Met de laatste investering in een 5-assig bewerkingscentrum bewerkt het bedrijf de complexe afsluiterhuizen nu compleet in één opspanning. “Voorheen deden we dat in 3 opspanningen. Dat was minder betrouwbaar en tijdsintensief, vertelt directeur eigenaar Edwin Grievink. Met de overname van haar toeleverancier Stara in 2007 heeft EG Engineering een sterke combinatie van engineering en productie weten te creëren. “Kwaliteit, prijs en levertijd zijn ook in deze sector doorslaggevend. 

Modernisering van het machinepark is één van de prioriteiten die Grievink in zijn toeleverbedrijf Stara na de overname geleidelijk heeft doorgevoerd. “Mijn voorganger had goede ervaringen met Doosan machines van leverancier Dormac. In 2008 leidde dat tot een eerste investering in een Puma 400L draaimachine, waarmee we de grotere diameters voortaan in eigen huis konden bewerken. Een Doosan draaimachine en verticaal bewerkingscentrum volgden.” Kortgeleden is de 4e Doosan machine geïnstalleerd. Een VC630 5-assig simultaan bewerkingscentrum voor werkstukken van maximaal 500 kg en ø 730 x 500 mm. “Een hele stap ten opzichte van 3-assig,” vervolgt Grievink. ” Dankzij de hoge machinestabiliteit van de Doosan en de Big Plus spindelopname ligt nauwkeurigheid op een hoger niveau. Dat komt ten uiting in een betere oppervlakte gesteldheid, hoge vormnauwkeurigheid en zeer kleine bewerkingstoleranties.”

Tijdsbesparing bij het frezen op de 5-assige Doosan is meer dan 40%, mede mogelijk gemaakt door toepassing van de Edgecam Waveform technologie. Met de forse tijdsbeparing op de freesbewerking van de afsluiterhuizen heeft het bedrijf voorlopig voldoende capaciteit. Grievink “Tot nu toe is de VC630 volbezet met de freesproductie van de 80 afsluiterhuizen. Daarna zullen weer andere types volgen. Inmiddels raken we goed vertrouwd met de machine. Door de complexiteit van het werkstuk is de cyclustijd lang zodat de operator ook meerdere machines kan bedienen.”

Lees hier het hele artikel. 

Link Dormac CNC Solutions

Link Dormac Productie Automatisering

Link Dormac 3D Metaal Printers

Link Dormatec Environment Systems